Kom op boerderijklassen bij De Vierhoekhoeve.

Kinderen verbinden met boerderijen en het voedsel dat ze produceren!

Al bijna 30 jaar ontvangen we van maart tot december duizenden lagere schoolkinderen. We laten ze een (halve) week genieten van de gezonde buitenlucht en het hedendaagse boerderijgebeuren. Dagelijks worden de dieren verzorgd, de koeien gemolken en in de leerwandelingen of doe-lessen ontdekken ze ervarings-gericht de oorsprong van onze voeding. Deze educatieve pakketten worden aangeboden door het Landbouw Educatief Centrum ‘Boerderijklassen vzw’.

De-Vierhoekhoeve-Boerderijklassen-Koeien
De-Vierhoekhoeve-Leerling-aan-het-werk
De-Vierhoekhoeve-Boerderijklassen-Konijn

Duurzame en multifunctionele landbouw

Wij zijn eigenlijk een praktijkcentrum voor kinderen en leerkrachten die objectief willen leren over alle sectoren en aspecten van landbouw. Een landbouweducatieve doe- en beleefboerderij. Kinderen deel uit laten maken van het actieve landbouwleven leert hen meer dan een kort bezoek. Wanneer je het kan voelen, proeven, doen en beleven is de impact van de boodschap nog dieper. Wij verbinden hen terug met de primaire sector.

Tijdens de boerderijklassen ervaren de groepen dat een landbouwer zorgt voor mensen (gasten op de boerderij en hulpboeren via zorgboerderijen), zorgt voor natuur en milieu (via het natuurleerpad, bijenbos, akkerranden, insectenhuizen, zonneboilers, zonnepanelen,…) en vooral voor voedsel met een verhaal en gezicht (via onze hoevewinkel en boerderijkeuken).
De laatste tendens is dat we tijdens onze boerderijklassen voelen dat de boerderij ook kan zorgen voor een stukje ‘cultuur’. Kinderen hebben nood aan een ‘back to basic-cultuur’. In tijden dat ‘bucketlisten’ als maar meer afgevinkt moeten worden (ook door kinderen) of dat er meer en meer ‘speciale’ kinderen in een klas zitten, merken leerkrachten bijzonder veel verschil in het gedrag van leerlingen in een boerderij –en natuuromgeving.
‘Den boerenbuiten’ doet hen goed. Het is een cultuur die zeker herontdekt moet worden…weg van snelheid, pieptonen, schermpjes. Zoals zoveel leerkrachten het ons hier zeggen… de hele boerderijklas is een meerdaagse oplaadbeurt voor de creativiteit, de energiebalans, de sociale vaardigheden en het menselijk welzijn.

Logo Vlaanderen

Een schoolbezoek als leerkracht inplannen? Zoek niet langer!

Van maart tot december organiseert Boerderijklassen vzw (halve) weekverblijven op de Vierhoekhoeve. Niettegenstaande we op de jeugdhoeve een hele resem aan boerderij- en knuffeldieren hebben, gaan onze ateliers en boerderij-activiteiten zo goed als allemaal over voeding. De boer is immers in eerste plaats producent van ons dagelijks voedsel.
Niet alleen voor kinderen gaat een wereld open, ook leerkachten vertellen ons dat ze hier heel wat bijleren.
Onze focus gaat uit naar kinderen uit de tweede of derde graad, die vaak een volle week boer of boerin worden. We merken dat onze hoofddoelstelling om kinderen een ‘aha-erlebnis’ te geven rond onze ‘dagelijkse kost’ en de Vlaamse Landbouw het best blijft plakken bij hen. Zij komen meestal in het oogstseizoen (september, oktober) of in het zaai- en plantseizoen (april, mei)
In de andere maanden doen we vaak halve week bezoeken voor de eerste graad, met aangepaste programma’s per leeftijd.

De-Vierhoekhoeve-school-icon